Video & Interview

Kya sport voormentale kracht

3 augustus 2023|Orangefit, On The Spot

Kya (29) haalde kracht uit haar mindere periodes, om uiteindelijk mentaal ijzersterk te worden. “Je fit willen voelen heeft ook een keerzijde”. Nu doet ze Crossfit, op haar eigen tempo. Dit is haar On the Spot verhaal.

Gewichten gooien

“Ik heb geen aanleg om aan te komen, ben van mezelf heel slank. Ik wil niet afvallen, maar juist aankomen. Daar is krachttraining goed voor, maar met gewichten gooien voelde eerst als iets wat mannen doen. Ik ben me gaan verdiepen in Crossfit en dat veranderde mijn visie. Ik focus nu op het opbouwen van spieren, sterker worden. Teveel cardio zorgt ervoor dat ik kwijt raak waar ik zo hard voor werk.” 

Ideaalbeeld 

“Ik kan me snel meten met anderen. Daarin ben ik niet alleen: meer jongvolwassenen dan ooit zijn ongelukkig, depressief, angstig, noem maar op: omdat we het idee kunnen hebben dat we constant moeten voldoen aan de social media standaard. Maar op social media zie je alleen momentopnames. En natuurlijk kunnen de foto’s die je ziet bewerkt zijn. 

Geef nooit op 

“Veel mensen om mij heen Crossfitten op een hoger niveau dan ik. Ik zei al gauw tegen mezelf: ‘ik kan het helemaal niet. Geef het nou maar op’. Ik kwam in een cyclus van falen terecht. Ik denk dat je fit willen voelen ook een keerzijde heeft.”

"Door jezelf te vergelijken kan het zijn dat je minder tevreden raakt met hoe je eruitziet."

"Ik ben zelf best wel gevoelig voor negativiteit. Toen ik jonger was kon ik daar minder goed mee omgaan en depressieve gevoelens aan over houden. Nu probeer ik dat ideaalbeeld los te laten en vraag ik mezelf af: wat wil ík, wat vind ík mooi?”

Progressie

“Mijn vrienden zeiden tegen me, luister: iedereen is bij nul begonnen. Als je te snel wilt gaan stel je jezelf teleur. Inmiddels heb ik mijn draai gevonden en kan ik focussen op mezelf. Ik merk echt progressie in kracht: dat is mijn motivatie geworden om door te zetten.”

Mentale kracht 

“Sporten heeft voor mij een groot mentaal component, zo ook CrossFit. Soms rollen de tranen tijdens een workout letterlijk over m’n wangen. Maar we gaan gewoon door: mentaal wint het altijd. Mijn depressies hebben me ook veel mentale kracht gegeven. Ik ben niet aan het trainen om 50 kilo te liften. Uiteindelijk gaat het mij erom dat ik de CrossFit gym uitloop en trots ben op wat ik heb behaald.” 

Extra caloriëen

“Ik probeer de dingen te doen waar ik me goed bij voel. Gezond eten hoort daar ook bij. Ik neem elke dag de Hero, als extra maaltijd, zodat ik meer binnenkrijg. Na een workout neem ik Protein, en verder neem ik de Greens. Op een gegeven moment weet je gewoon wat voor jou goed voelt en bijdraagt aan fit zijn.”

Balans

“Sporten is inspanning én ontspanning. Dus ik ik dwing mezelf af en toe ook gewoon om op de bank te gaan zitten en een boek te pakken en daar goed in te verdwalen of gewoon gezellig met vriendinnen af te spreken.”

Blijf bij jezelf 

“Fit worden ziet er voor iedereen anders uit.  Iedereen heeft zijn eigen max. Blijf bij jezelf. En vergeet niet: kijk eens achterom, kijk eens waar je vandaan komt. Vergelijk jezelf niet met anderen, maar met de persoon die je was. Dan kan je dankbaar en trots zijn voor wie je nu bent.”