Video & Interview

Gringa vielin totaal 72 kilo af

21 juli 2023|Orangefit, On The Spot

Gringa (37) viel in 8 jaar 72 kilo af. “Alles functioneerde wel, maar gezond was ik niet.” Toen ze bestempeld werd als risicogeval door de gynaecoloog, ging de knop om. Dit is haar On The Spot verhaal.

Andere buik

“Toen ik in verwachting was van ons eerste kindje, werd ik vanwege mijn gewicht bestempeld als risicogeval. Dat was voor mij een eye-opener. Ik weet het nog heel goed: de gynaecoloog in opleiding gaf aan dat ik mijn ‘andere’ buik omhoog moest houden. Ik ging door de grond van schaamte. Maar hij had wel iets in werking gezet bij me.”

Vlotte babbel

“Mijn gewicht heeft me nooit echt gehinderd. Ik ben een vlotte prater en liep er netjes bij, maar kleding kopen werd bijvoorbeeld wel steeds minder leuk. En ook: ik wilde al helemaal geen risico zijn voor ons kind.”

Hulp

“Op dat moment heb ik voor mezelf de keuze gemaakt om af te gaan vallen. In eerste instantie probeerde ik dat met maaltijdvervangers. Ik kan heel goed níet eten, maar daarna een gezond en normaal eetpatroon creëren is best een uitdaging. Ook wist ik qua sporten niet waar ik moest beginnen. Ik heb bij de sportschool aangeklopt en gezegd: ‘Vertel mij alsjeblieft letterlijk wat ik moet gaan doen’. Ik kon het niet zelf verzinnen.” 

“Samen hebben we ervoor gezorgd dat ik op een gezonde manier ben gaan eten en sport mooi in mijn leven is gaan passen."

"Ik sta dagelijks om kwart voor zes op en om zeven uur sta ik in de sportschool, waar mijn man en dochter ook lid zijn. Het is mijn houvast geworden.”

Op de foto: 8 jaar geleden (links) & nu (rechts)

Buikpijn

“Als kind had ik al veel last van mijn buik. Ik bleek ‘stille darmen’ te hebben: ze verwerken eten heel traag. Ik ben toen op aanraden van een orthomoleculair therapeut gestopt met vlees eten en de klachten verdwenen. Toen ik begon met sporten ben ik gaan zoeken naar ondersteunende producten zonder lactose. Een collega wees mij op Orangefit: shakes gemaakt van plantaardige ingrediënten. Dat was nieuw voor me. Ik moest even wennen aan de smaak, maar ik ben al gauw overgestapt en nooit meer iets anders geprobeerd. Ik vind het nu heerlijk.”

Trots

“Als ik kijk naar vroeger functioneerde alles prima, maar om te zeggen dat ik nou heel gezond was met al die extra kilo's: ik denk het niet. Onze kinderen zijn inmiddels 12, 10 en 7 jaar. Ik ben in totaal meer dan 70 kilo afgevallen en ik heb een fijne modus gevonden. Sporten is geen straf meer, maar een feestje. Als gezin doen we aan voetballen, fitnessen en kaatsen. En ik heb nu heel veel energie: kom maar op. Ik pak alles aan. Ik ben trots dat ik dit op basis van gezonde keuzes voor elkaar heb weten te krijgen.”

Horizon

“Het is mooi om een stip op de horizon in de verte te zetten, maar voor mij werkte het om de stip juist steeds heel dichtbij te houden. Zo hou je het vol en hoef je niet boos op jezelf te worden als het een keertje niet lukt. Dan zeg je: huppakee, zet je je schouders er weer onder, en ga je weer door.”