Video & Interview

3 september 2023|On The Spot, Orangefit

Sharvan (43) viel 26 kilo af, in nog geen jaar tijd. Voorheen lag hij elke avond op de bank, nu heeft hij er al 10 kilometer hardlopen op zitten vóór het ontbijt. “Mijn mindset is totaal veranderd.” Dit is zijn On the Spot verhaal.

Cold Turkey

“8 maanden geleden woog ik nog 115 kilo, nu 89. Op een avond paste ik een blouse, die ik 2 maanden daarvoor nog gedragen had op de bruiloft van mijn broertje. Tot mijn schrik paste ik voor de zoveelste keer niet meer in mijn kleren. ‘Dit moet nu direct stoppen, zei ik tegen mezelf’. Die avond had ik een feestje: Ik ben meteen begonnen: geen frisdrank, geen gebak, geen suiker. Cold turkey.” 

Motivatie

“Het eerste verschil dat ik zag, was een t-shirt dat me ineens weer paste." Dat betekende dat ik echt was afgevallen en dat motiveerde me nog meer. Dit is ook waarom ik nooit een terugval heb gehad.”

“Ik ben toen begonnen met fitness, boksen en hardlopen."

"Ook heb ik mijn voedingspatroon aangepast. Ik heb dit allemaal zelf gedaan, zonder begeleiding. Ik wist waar ik moest beginnen. Ook had ik al een keer Orangefit besteld, maar gebruikte het niet serieus. Ik nam het niet dagelijks. Nu neem ik al 8 maanden elke ochtend een Diet shake als ontbijt.” 

Op de foto: 2 jaar geleden (links) & nu (rechts)

Dagroutine

“Ik ben in Suriname geboren en eten is heel belangrijk in onze cultuur. Het was dan een gewoonte geworden om elke avond twee keer warm te eten. Ook viel ik vaak met een bak chips op de bank in slaap. Nu sta ik 's ochtends heel vroeg op en ga meteen rennen of naar de sportschool. Ik ontbijt en ga naar mijn werk. Ik neem nog een pauze en pak wat gezonde snacks, zoals fruit of een Protein Bar."

Zelf koken

"Als ik thuiskom, ga ik zelf koken. Voorheen kookte mijn vrouw meestal. Ik weeg mijn eten niet af, maar ik probeer wel gezond te eten: veel groenten, weinig vet, kleinere porties. En ik grill mijn groenten. Mijn vrouw vind me wel ongezelliger dan vroeger, haha.”

Buitenleven

“Ik kijk bijna geen televisie meer. Sporten is een belangrijk onderdeel geworden van mijn dagelijkse routine. Vroeger, in Suriname, had ik echt een buitenleven. Ik ging vaak met vrienden naar de jungle, of vissen. Hier in Nederland ren ik nu bijna elke dag, ook al is het 3 graden buiten. Ik leef nu meer zoals vroeger en ik voel me geweldig.” 

Raadsel

“Toen ik al die kilo’s kwijt was, was ik op vakantie in Suriname. Op een gegeven moment zat ik met mijn jeugdvrienden in de jungle. We hadden gekookt en het was al half één ‘s nachts. Ze kwamen bij me zitten en zeiden: Nu moet je het gaan vertellen. Hoe heb je het gedaan? Ook familie wilde weten hoe ik het voor elkaar gekregen heb: een afslankpil? Operatie? Nee, het was mijn mindset.

Mindset

“Ik ben in mijn hoofd 360 graden gedraaid. Ik had een plan en ik verwachtte geen snel resultaat. Eerder probeerde ik weleens snel af te vallen, maar dat lukte nooit. Dat werkte heel demotiverend. Wat voor mij heel goed werkte, was dat ik een doel had gesteld voor een jaar later.

Ik heb nu ook een doel: een halve marathon rennen. Dus daar train ik nu ook voor. Ik geloof echt dat als je iets wil, dan kan je dat echt bereiken door je mindset te veranderen. Als ik het kan, kan iedereen het. Maar je moet dingen wél anders gaan zien.”